Een OK- evenement- Bert Wassink

Het was een prachtige schrikkeldag. Ik had het geluk de dag op het strand te kunnen beginnen. Enige tijd geleden had ik namelijk toegezegd op maandagochtend mijn medewerking te verlenen aan de ‘juttersweek’ die dit jaar voor de 25e keer (!) wordt georganiseerd door Stayokay.

Om 9.00 uur zou ik me melden bij Stayokay, een pand dat ik uit de jaren zeventig van de vorige eeuw nog ken als jeugdherberg. Keurig op tijd was ik daar, maar de juttersploeg was om 8.30 uur al vertrokken….. Op weg naar het Groene Strand werd mij meegedeeld. Ik was er helemaal op gekleed, dus dan maar snel naar dat Groene Strand. Daar aangekomen was niets anders te zien dan wat verse sporen in het zand van de vrachtwagen en de tractoren die met aanhangers en juttersploeg het strand al waren op gereden. Daar ging ik toch maar niet achteraan op mijn fietsje. Wat te doen? Vlug naar kantoor? Eigenlijk was het wel heel mooi en stil daar aan het strand in het zonnetje. Laat ik dan eerst ter plekke maar even wat rommel opruimen. Zo gezegd, zo gedaan. Na een kwartiertje meldde Cor Cupido zich met …. koffie en taart voor de jutters. Sinds jaar en dag verzorgt hij de catering in deze juttersweek. Voormalig SBB-er Bouke Boomstra kwam dat spul toevallig net ophalen en met hem kon ik in de jeep achter de ploeg aan.

Tussen paal 1 en paal 3.4 waren zo’n 50 mensen fanatiek bezig met het opruimen van een grote hoeveelheid zwerfafval. Vooral plastic. Ik liet mij vertellen dat dit plastic voor een belangrijk deel afkomstig is uit ‘open riolen’ in Zuid-Engeland. Zou dat waar zijn anno 2016? Hoe dan ook: met 50 mensen kun je meters maken. Dan gebeurt er ook echt wat en aan het einde van de ochtend lag het strand er op deze locatie weer ‘spic & span’ bij. Al dat plasticafval baart me wel zorgen. Gelukkig zijn er mensen zoals de jonge Nederlander Boyan Slat die serieus op zoek zijn naar mogelijkheden onze oceanen van al dat plastic te ontdoen (the ocean clean up). Als je via organisaties als de plastic soup foundation af en toe plaatjes voorbij ziet komen over de effecten van al dat plastic op ons milieu, dan word je daar niet vrolijk van. De Europese Unie heeft het probleem … erkend. Maar voorlopig zijn we er nog niet af.

In vergelijking met vele andere plekken op aarde liggen onze stranden er nog maagdelijk schoon bij. Dat komt dus ook omdat Stayokay jaarlijks deze jutweek organiseert. U mag aanhaken: deze week vertrekt men elke ochtend om 8.30 uur (vrijdag om 8.00 uur) vanaf Stayokay, elke keer naar een andere plek. Het gaat alleen om de ochtenduren. Ik kan het iedereen aanbevelen! De stichting de Milieujutter met oprichter Jan-Boy Bosma, Staatsbosbeheer en de gemeente (Wim Cupido) zorgen voor goede ondersteuning.

Het zal wel beroepsdeformatie zijn dat ik me tijdens het opruimen afvroeg of dit eigenlijk geen evenement was … waarvoor een vergunning nodig is ;-)  Een paar minuten later raakte ik aan de praat met mevrouw Jäger, eilander en voormalig arts, die me al juttend geruststelde door aan te geven dat zij juist aanwezig was om op te kunnen treden bij eventuele ongelukjes. Al met al was het gewoon hartstikke leuk om zo met 50 man tegelijk op het strand aan het werk te zijn. Nuttige dingen doen in een idyllische omgeving. En resultaat zien van je werk. Zou dit evenement niet uit kunnen groeien tot iets groters waar meerdere ondernemers aan meewerken, zodat uit het hele land nog meer mensen eind februari een week naar Terschelling komen om ons hele eiland op te ruimen? Mooi toch zo’n hele groep mensen die hier een weekje vakantie komt vieren om in de ochtenduren ons strand van vuil te ontdoen. En daar helemaal blij van worden. Net als ik.

Reacties (0)

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 14 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
a b u r o m o x a c u d i h u