Oerol 2017: complimenten

Op Terschelling kennen we veel evenementen, maar Oerol is toch wel 'top of the bill'. De afgelopen tien dagen waren weer indrukwekkend. Prachtige voorstellingen op allerlei idyllische plekjes, veel vrolijke (soms te harde) muziek, overal fietsers, drukte in de winkelstraten, in de horeca, bij de fietsverhuurders en bij de vuilnismannen. Voor onze kleine gemeenschap is dit wel een heel bijzonder festival. Als dat succesvol verloopt, horen daar complimenten bij.

Om te beginnen komen die complimenten de weergoden toe. Na een heerlijke bui op de openingsochtend was het weer tijdens Oerol geweldig. Bij mooi weer ziet de hele wereld er mooi uit, maar dat geldt bij uitstek voor Terschelling. Dikke kans dat diegenen die tijdens deze Oerol hier waren nog eens terug zullen komen.

Ook gaan de complimenten uit naar onze fantastische gasten. Vrolijke, beleefde, aardige, cultuurminnende gasten. Waar in de wereld kun je zo'n groot festival organiseren zonder dat er wanklanken vallen? Gelukkig zijn er ook geen zware fietsongelukken geweest. Hoewel dat meer iets lijkt te zijn geweest van geluk dan van wijsheid. Op een aantal punten kan het wat het fietsverkeer betreft organisatorisch beter, maar het fietsgedrag van een groot aantal van die aardige, cultuurminnende gasten kan ook verbeterd worden. De in het verkeer zo nodige concentratie lijkt soms ver te zoeken. Dat verwijt kan ik ook in eigen zak steken, want ik zit op T. soms ook veel te relaxed op de fiets. Met tevredenheid heb ik verder vastgesteld dat deze duizenden gasten nauwelijks of geen troep achterlaten in de openbare ruimte. Hulde!

Complimenten natuurlijk ook voor die eilanders die de afgelopen dagen niet veel anders hebben gedaan dan geprobeerd hun normale leventje voort te zitten. De meeste eilanders waren aan het werk en er zijn zat eilanders die graag mee 'Oerollen', maar er zijn ook eilanders die gewoon hun eigen gang willen kunnen blijven gaan. Dat valt niet altijd mee. Zo is er wat klein leed geweest, zoals dat van die man die op zijn vaste trimroute werd tegen gehouden door een allervriendelijkste vrijwilligster met de mededeling "U mag hier niet door, want er is een voorstelling". Dan denk je toch even "wat zullen we nou krijgen?" ;-) Of die crossfietser die op zondagochtend iets na 9.00 uur achter het Formerumer bos pardoes een voorstelling in leek te rijden. Echter, ergernis was er vooral door geluidsoverlast. Voor wat betreft de festivalterreinen zullen velen, net als ik, wel eens denken "waarom kan dat niet een slag minder?" Maar verder bleek dat er naast de vergunde Oerol-muziekpodia her en der nog 'privé-feestjes' met versterkte muziek werden gehouden. Dat gaf aanleiding tot enige handhavingsactiviteiten. En dan heb ik het verder maar niet over 'wilde feestjes' in de duinen. Daar is ook het laatste woord niet over gezegd.

De complimenten gaan ook naar al die eilanders die de afgelopen tien dagen knetterhard gewerkt hebben. Wat een lange dagen hebben mensen gemaakt. Natuurlijk zullen er fantastische omzetten zijn behaald, maar daar moet wel erg hard voor gewerkt worden. Ook veiligheids- en hulpdiensten hebben op volle toeren gedraaid. En: in goede samenwerking!

Dan de Oerol-organisatie. Onvoorstelbaar veel vrijwilligers houden het festival draaiende. Een goed geoliede machinerie. Mooi voorbeeld vind ik de EHBO-ers die jaar-in-jaar-uit weer acte de présence geven. Op vrijwillige basis draaien ze diensten van soms 12 uur per dag. Behalve van T. komen ze ook uit Enschede, Lichtenvoorde en Sneek. Is dat mooi of is dat mooi? Verder viel mij vooral de professionaliteit van de Oerol-organisatie weer op. De organisatie staat als een huis. Joop Mulder vertrekt op een manier waarop 'bazen' dat behoren te doen. Iets zo achter laten, dat het ook zonder jou goed kan voortbestaan. Leuk was het om rond het afscheid van Joop te horen hoe in de eerste jaren 'gevochten' moest worden om het festival van de grond te krijgen. Laten we wel wezen: dat we op T. zo'n uniek festival met zo'n geweldige uitstraling hebben, hebben we vooral aan de grondlegger ervan te danken. Joop gaat natuurlijk ook helemaal niet weg....

Op 28 juni gaan we op het gemeentehuis met alle betrokken partijen evalueren. Met maar één doel: vaststellen wat volgend jaar beter kan. Want dat kan natuurlijk best, ook als de editie van 2017 als één groot feest de  geschiedenis in zal gaan.

Reacties (1)

Door henk van tol, 03 08 2017 om 08:25
Is er al een evaluatierapport opgesteld Is dat openbaar en wordt dit op de gemeentesite geplaatst zodat inwoners en Oerolgasten hiervan kunnen kennis nemen

Plaats een reactie

Voer de letters in die onder de cijfers 12 en 14 staan. (verplicht)

Spamcontrole
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
i d a n u h o l a k o d a b e